Upptäck Uppsala

Uppsala är en mycket vacker stad som varit mycket viktig för Sverige i flera hundra år. Denna stad har till exempel varit kyrkligt centrum i Sverige sedan 1164 tack vare deras ärkebiskopssäte inom den Svenska Kyrkan. Uppsala har även det äldsta sätet för högre utbildning i Skandinavien nämligen Uppsala Universitet som grundades 1477.

I Uppsala finns det även en hel del för den som gillar natur och trädgårdar. Det är nämligen i denna stad man kan hitta Linnéträdgården. Carl von Linné bodde och verkade i Uppsala under största delen av sitt liv. Här finns familjens bostad inne i staden som numera är Linnémuséet. En annan trädgård väl värd besöket är Botaniska trädgården. 

Se och göra i Uppsala

I Uppsala finns det mycket att se och göra, utöver att kolla in alla trädgårdar och parker. Uppsala Domkyrka är ju ett måste! Det är Skandinaviens högsta och största kyrka, byggd i tegel och i gotisk stil. Den uppfördes redan 1435. En annan gammal byggnad är Gustavanium som är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. I byggnaden finns det ett museum med fasta utställningar som sträcker sig från 1477. 

I Uppsala finns ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden och det är Gamla Uppsala. Där finns även Gamla Uppsala museum och friluftsmuseet Disagården.

Centrala Uppsala är hem- och studiemiljö för bland annat Gustaf Fröding, Karin Boye och Carl Michael Bellman. Många kända filmer har spelats in här och det finns flera museer och gallerier här.

När du blir sugen på att äta eller gå på café i Uppsala så finns det en hel del att välja på. Det finns gott om restauranger, caféer, barer med smaker från alla världens hörn i denna stad.

25 Feb 2021