Planera först, bygg sen

En trädgård är en plats som är tänkt att ge ro till själen, och vill man nå dit så gäller det att man planerar lite innan man sätter igång. Det är inte bara att dundra in med grävmaskinen och börja anlägga inte. När jag en gång i tiden startade min egen lilla trädgård så började jag vid köksbordet. Med papper och penna. Jag ritade upp en skiss för hur jag ville att det skulle se ut och sen följde jag min skiss. 

Sen gick åren och saker byttes ut, saker tillkom och andra försvann. Nu är det dags för nästa stora steg - ett viktorianskt växthus. Det ska se ut lite som det på bilden jag hittade, men inte med den slitna looken då. För att få till en plan med ett sådant växthus har jag vänt mig till en arkitekt i Stockholm som specialiserat sig på att skapa klassiska byggnader som smälter in i omgivningen. Det kommer bli så häftigt. 

Tre skäl att skaffa växthus

Men vad ska man ha ett växthus till tänker du? Jo, det finns många skäl. Men här är de tre saker som avgjorde för min del:

  1. Jag kan odla saker tidigare på våren, och senare på hösten.
  2. Jag kan sitta i växthuset med en kopp te även om det regnar.
  3. Det blir en oas även på vintern om man vinterbonar.

Sen är det ju rätt snyggt med ett växthus i trädgården, plus att det är praktiskt. Frågan är väl bara vem jag ska anlita för att bygga det efter att arkitekten har fått planera hur det ska se ut. 

17 Jan 2024