Svenska kulturarv
Sverige är uppmärksammat för många prestationer. Det är dock få som är medvetna om att Sverige ligger på topp 20-listan över länder med flest UNESCOs världsarv. Totalt är det 15 st över hela landet. UNESCO har identifierat 15 världsarv i Sverige som anses ha enastående värde för mänskligheten. Dessa platser är i gott sällskap på en lista som inkluderar pyramiderna i Egypten, Kinas mur, Akropolis i Grekland och några av världens stora katedraler.
Nedan kan du läsa mer om några av dem.
Hansastaden Visby
Gotland, strax norr om Öland, och dess huvudort Visby är en populär sommarö-destination för svenskar. Visby med anor från 1100-talet är en anmärkningsvärt välbevarad hansestad med ett antal ruiner och en medeltida ringmur med ursprungliga torn, som omger stadskärnan. Världsarvet Visby är verkligen en höjdpunkt för människor som söker historia, kultur och natur.
Södra Ölands jordbrukslandskap
Öland är ett populärt sommarresmål strax utanför Sveriges sydöstra kust. Under sommaren kan du se en medlem av den svenska kungafamiljen som har sitt sommarresidens Solliden på ön. En vidsträckt kalkstensplatå dominerar den södra delen av Öland, där klimatet är ganska torrt. Trots sådana fysiska begränsningar har människor bott här i 5 000 år och anpassat sitt sätt att leva efter ön. Detta har resulterat i en unik landskaps- och kulturtradition som finns kvar än idag. Ön kan nås från Kalmar med en sex kilometer lång bro. En annan attraktion på Öland är Borgholms slott.
Hällristningar i Tanum
De spännande hällristningarna i Tanum har hamnat på världsarvslistan som ett enastående exempel på bronsålderskonst. Det finns häpnadsväckande 1 500 kända hällristningsplatser i Västsveriges Bohuslän, inklusive de i Tanum, där invånare från bronsåldern har ristat in bilder i landskapets släta klippor. Vitlycke-ristningen, föreställande ett brudpar, är bland de mest kända av dessa ristningar. Följ den välmarkerade sex kilometer långa stigen för en fascinerande utforskning av många fler hällristningar.
Gruvområde Stora Kopparberget i Falun
Kopparbrytning och kopparproduktion började i Faluntrakten i Mellansverige redan på 800-talet och upphörde 11 århundraden senare (1992). Gruvområdet hade ett djupgående inflytande på gruvteknik över hela världen. Dess autentiska byggnader, strukturer och tillhörande utrustning finns på världsarvslistan som ett välbevarat exempel på gruvtraditioner och konstruktion. Besökare kan gå in i Giant Pit-gruvan, 67 meter under jorden, som går tillbaka till 1600-talet. Det finns också ett gruvmuseum med en interaktiv resa och film som täcker områdets gruvhistoria.