Satsa på en pergola för trädgården

Det är inte fel att ha en pergola i din trädgård, för med en sådan kan du skapa illusionen om ett rum i trädgården eller på terrassen. En pergola kan du utforma och bygga på egen hand, eller så kan du kika in på www.skanskfonstermiljo.se och köpa en färdig! Det som är bra med en pergola är att du kan använda den för olika saker i din trädgård. Konstruktionen brukar vara rätt öppen, som en slags naken stomme. Ofta är det stolpar som hålls samman upptill av balkar och ovanpå balkarna ligger överliggare som bildar ett raster. Överliggarna som oftast ställs på högkant ger en viss skuggeffekt. Det går att skapa vackra rutmönster med överliggare som korsar varandra. Ibland har man klätterväxter som slingrar sig upp och över det hela, eller så lägger man till ett tak att skjuta fram och bort.

Många användningsområden

En pergola kan hålla samman en uteplats och markera väggar med sina stolpar och tak med sina överliggare. Klätterväxter eller en gles spaljé kan öka rumskänslan ytterligare. Men en pergola kan även ställas längs en trädgårdsgång. Då kan man så att säga klä den med vackra växter så som klätterrosor, klematis, kaprifol, vinrankor med mera. 

Om du ska bygga en pergola på egen hand kan du utforma den lite hur du vill. Det kan vara i trä, eller i metall. Välj det du tycker passar dig bäst. Eller köp en färdig att bara montera upp!

17 Dec 2020