Så klipper du häcken

Det är olika råd kring hur en häck bör klippas och när, beroende på vem du frågar. Det är dock så att lövhäckar bör klippas vår, eller under det som kallas JAS, alltså under juli, augusti. Det du behöver ha är en häcksax av något slag, du kan jämföra olika på bastitest365.se. Under JAS är det fortfarande full fart på tillväxten vilket gör att sår efter beskärningen läker snabbt. Barrhäckar som tuja, idegran och gran ska dock klippas senare på hösten när tillväxten tagit slut.

Men hur klipper man då? Är det bara att klippa lite här och där? Nja, man bör klippa på ett visst sätt.

Så här gör du

När du klipper en häck så se till så att det alltid är en bredare bas än topp. Det är för att solens ljus ska nå ända ner till rötterna. Det är det som gör hela häcken grön och fin. Om du har en häck på 1,5 meters höjd, ha 20 cm smalare nertill än upptill.

Du ska klippa nerifrån och uppåt. Var inte rädd för att våga klippa rejält. Det gör att plantorna förgrenar sig bra och ger en tätare häck. 

Olika häcksaxar

Det finns idag olika former av häcksaxar att välja på. Det finns de du använder med handkraft så väl som de med batteri eller de som drivs med el via en sladd. Valet av häcksax bör styras av hur mycket häck du har och hur mycket du själv orkar.

28 Aug 2021