Hur gör man med el i trädgården?

Det förekommer ju en hel del el, på olika sätt runt om i alla svenska trädgårdar. Dels är det ju en hel del utomhusbelysning och dekorationsbelysning, men det är även andra saker som infarvärme, elgrillar och eldrivna handverktyg. Det är praktiskt att dra ut el i trädgården, men det måste göras på rätt sätt. Man bör inte dra en sladd från bostaden och ut, utan man bör kontakta en elektriker i Uppsala för att få till en korrekt elistallation. 

Viktigt med utomhussäkra uttag

Utomhus bör du se till att ha en rdentlig installation i form av utomhussäkra eluttag, som även ska ha skyddsjord och helst också vara kopplade till en jordfelsbrytare. Passa även på att installera en kopplingsdosa med fördragen el på utsidan av huset. Alla kopplingsdon och kontakter som används utanför huset ska ha rätt märkning och uttalat vara ämnade för utomhusbruk. Elprodukter avsedda för utomhusbruk ska vara CE- och IP-märkta.  IP-märkningen är specifik för hur fuktsäker en produkt är. Den består av bokstäverna IP följt av två siffror. Max är IP68, vilket betyder att produkten är helt vattentät. Minimikravet för en flyttbar trädgårdsprodukt, till exempel en ljusslinga, är IP42.

Utomhusbelysning

Utomhusbelysning har kommit att bli mer poppis att ha i sin trädgård, både sommar och vinter. Det är vanligast att installera sin utomhusbelysning med en fast installation. Satsa gärna även på att ha en fotocellgivare som automatiskt kopplar på lamporna när det blir mörkt. 

27 Jan 2022