Ett rum med utsikt

Hösten är så underbar! Alla dessa färger som gör att det blir som en sprakande hösteld som ger trädgården ett helt nytt liv. Sommaren är fin den med men just hösten är något jag verkligen tycker om. 

Det var just hösten och dess färger som gjorde att vi valde att installera takfönster i huset. Så att vi kan få utsikt inte bara från nedervåningens fönster utan också genom att sticka ut huvudet på övervåningen. Det blir nästan som som att befinna sig i trädgården, men varmt och skönt. 

Sommarväxter på vintern

I vår trädgård har vi valt att ha krukor med olivträd, apelsinträd och andra växter som kanske inte vanligtvis trivs så bra i Sverige. På sommaren går det fint. De växer och ger frukt och det är ytterst sällan man behöver skydda dem.

På vintern däremot kan de inte stå ute. Då dör de garanterat! Men de kan inte heller flytta in i huset för med den värmen så får de en chock och dör av det. Det bästa du kan göra med dina olivträd och apelsinträd är att klä in dem i jutesäckar och rulla in dem i ett svalt utrymme. De går då i dvala och kan sedan återhämta sig till våren. 

På soliga och varma dagar kan du köra ut dem en stund så att de får lite solsken på sig men inte så länge att de riskerar att frysa sönder. Glöm inte att ge dem en gnutta vatten då och då heller, för även i dvala behöver de näring. 

5 Oct 2021