En örtträdgård för små ytor

Drömmer du om att odla dill, basilika mynta och andra örter hemma men tycker du har för lite plats? Då har jag bästa tipset för dig. Här får du reda på hur du kan skapa en perfekt örtträdgård på små ytor. 

Det räcker med en eller ett par kvadratmeter

Genom att använda dig av pallkragar får du möjlighet att koncentrera din odling till en väldigt liten plats. Om du sedan tar en stor pallkrage längst ner och sedan en som är till för en kvartspallar ovanpå så har du skapat en odling i flera våningar också. Nedan kan du läsa mer om hur du gör för att skapa din lilla trädgård. 

Så här bygger du

Börja med att välja ut var du ska placera din odling. Gräv sedan bort eventuell gräsmatta, eller lägg en markduk direkt på marken. Placera sedan pallkragen med de små metalläpparna nedåt, de kan man trycka ned i marken så kragen inte flyttar sig. Fyll sedan kragen med matjord och gödsel. Svårare är det inte! 

Det är din fantasi som sätter gränserna

Pallkragar kan man placera så väggarna är i raka vinklar, men man kan också dra ut dem så de blir rombformade. Sätter du flera romber intill varandra så bildas ett stjärnmönster som kan vara rätt snyggt i trädgården. 

Man kan också använda olika storlek på kragar för att bygga i nivåer och kan då ha örter och grönsaker i olika höjd. Rita gärna innan du sätter igång, det är enklare att bygga när man har en plan! 

9 May 2021