Besök Sandviken

Sandviken, Gästrikland är ett trevligt resmål att besöka. Det är ett ställe som erbjuder en hel del sevärdheter. Om du redan bor här, så kan vi tipsa dig om en bra städfirma i Sandviken. De erbjuder olika former av städning som till exempel Jourstäd. Du som aldrig varit här, dig tänkte jag tipsa om vad du kan se och vad du kan göra.

Se och göra i Sandviken

Sandviken tillhör det som kallas Järnriket Gästrikland tillsammans med Gävle, Hofors och Ockelbo. Järnriket har totalt ca 40 olika platser, med bruksmiljöer, trädgårdar, konstnärshem och mycket mer.

I Sandviken har du Högbo Bruk, som du ser på bilden. Detta kan sägas vara Sandvikens vagga och det har anor från 1630-talet. Det är ett av Järnrikets mest kända turistmål.

Sandviken har även två trevliga museum med fokus på brandbilar (!) Dessa är Brandbilsmuséet i Gysinge, som visar 30-talet brandbilar från 1930-talet fram till 1990-talet samt mycket mer. Sen finns Brandmuséet Sandviken, som ställer ut sin allra första brandbil från 1928 bland annat.

Ett annat trevligt museum är Bruksmuseet Smedsgården, som låter dig ta del av historien. Ett annat besöksmål är Gamla och Nya Bruket, som är en kulturhistorisk miljö samt en ny arkitektritad miljö.

I Sandviken kan du även dess äldsta hus, som är Gamla Stenhuset, som ligger i Gästrike Hammarby. Det finns även två bruk, Gysinge Bruk och Hammarby Bruk. Det är två välbevarade järnbruk.

Fler saker du kan se:

9 Jun 2021