Hlr är viktigt var du än befinner dig

Har du kunskaper inom hlr? Oavsett om du är på semester hemma eller utomlands, så kan det vara så att du har behov av att kunna detta. Man vet aldrig när någon i ens närhet drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Har man då gått en hlr utbildning så vet man vad man ska göra. Om du inte har gått en hlr utbildning, så finns det en att gå hos Hjärtgruppen. Då får du lära dig att utföra hlr så väl som att du även får lära dig att använda en hjärtstartare. Du utbildas av certifierade läkare. Statistik säger att en person som drabbas av plötsligt hjärtstopp har högre chans att klara sig ocm man utför både hlr och använder en hjärtstartare.

Ringa larmnummer utomlands?

Om ni befinner er inom EU och behöver hjälp, så är det 112, precis som i Sverige. Numret är tillgängligt både från fasta och mobila telefoner.  I varje land så kopplas samtal till nödnumret 112 fram till en särskild nödcentral. Här i Sverige är det en SOS-operatör som tar hand om samtalen och larmar olika hjälpresurser. Andra länder har så att det direkt går till ambulans, polis eller brandkår.

Befinner du dig utanför EU så kan det skilja sig från land till land. Därför är det bra att du inför din resa tar reda på vad det är för nödnummer i det land du ska åka till. Du kan bland annat kolla på Utrikesdepartemetets webbplats

11 May 2017